Financieel Dagblad, 28-08-2018
Fervent kampeerder redt iconen van de camping
Fervent kampeerder en ondernemer Hans Oonk (57) lijkt het zijn missie te hebben gemaakt om de klassiekers uit de kampeerwereld in leven te houden. Anderhalve week geleden redde hij met zijn kampeerbedrijf de Sunshine Group (omzet €20 mln) uit Doetinchem het tentenmerk De Waard, dat meegesleurd dreigde te worden met het faillissement van kampeerwinkel Vrijbuiter. ‘De Rolls-Royce onder de tenten’, zegt hij trots. ‘Het duurt even om hem op te zetten, hij is loodzwaar, maar als 'ie staat krijgt geen storm hem omver’, aldus Oonk.
Een jaar eerder blies hij met zijn team ook al die andere klassieker - de Alpenkreuzer-vouwwagen - nieuw leven in, nadat het merk tien jaar eerder failliet was gegaan. De vouwwagen is sinds een paar jaar weer in trek en Oonk vond dat de Alpenkreuzer dan ook een comeback verdiende. ‘Alpenkreuzer stond vroeger synoniem voor vouwwagen, zoals Spa voor bronwater. Een merk om te koesteren.' Afgelopen zaterdag lanceerde zijn bedrijf het merk ook in Duitsland.
Oonk groeide op in het Twentse Goor. Zijn ouders hadden een sportwinkel naast hun huis. Er zat slechts één deur tussen de woonkamer en de winkel. ’s Avonds zat Oonk als jongen met een prijzentang sportbroekjes te prijzen.
Eerst de tent, toen de vouwwagen, nu de caravan Niet alleen de ondernemersgeest kreeg hij van z’n ouders mee, ook de liefde voor kamperen. Vanaf dat hij drie was ging Oonk elk jaar naar de camping. Met z’n ouders met de tent naar Oostenrijk. Zelf met zijn gezin later naar Frankrijk en Italië. Eerst met de tent, daarna volgden twee vouwwagens en tegenwoordig met de caravan.
De liefde voor kamperen gaat zo ver bij de familie Oonk, dat z’n vader op z'n 78e nog steeds ging kamperen. In een stoet reden ze hem erheen. Vader voorop, Oonk erachter met de caravan (want daar mocht z’n vader niet meer mee rijden) en daarachter Oonks zwager met vaders scootmobiel op een aanhanger. ‘We leken wel een circusoptocht.’
Oonk werkte 25 jaar voor een baas en wel in de papier- en verpakkingsindustrie. Hij was onder meer commercieel directeur bij Bührmann Tetterode en daarna Roto Smeets. Vlak voor z'n vijftigste besloot hij het toch eens als ondernemer te proberen. Niet in de papiersector; de vrijetijdsindustrie sprak hem meer aan.
Samen met een participatiemaatschappij M2 uit Emmen nam hij Doréma over, een Nederlandse producent van voortenten van caravans, met twee fabrieken in Slovenië. Oonk had zelf al een Doréma-voortent bij z'n caravan, dus hij kende het merk goed.
Eerst zien en voelen Doréma was destijds buiten Nederland alleen actief in het Verenigd Koninkrijk. Oonk en M2 besloten de internationale tak uit te breiden, eerst in Duitsland, daarna in Zweden en Denemarken. Want hoewel Nederland de reputatie van 'caravanland' heeft, telt Duitsland bijna twee keer zoveel caravans (850.000) volgens Oonk. En Zweden heeft het hoogste aantal caravans per inwoner, namelijk 29 per 1000 inwoners (in Nederland is het 26). Inmiddels haalt Doréma 60% van de omzet uit het buitenland.
Met De Waard is de Sunshine Group nu hetzelfde van plan. Het tentenmerk dat in 1948 begon met de Albatros zit nu alleen in Nederland. 'Online kun je natuurlijk wel een De Waard bestellen vanuit het buitenland, maar je wilt zo'n tent toch eerst zien en voelen voordat je hem koopt', zegt Oonk.
Ook ziet de ondernemer kansen op de zakelijke markt (huurtenten op festivals en campings), waar hij nu ook al actief is met zijn merk Glampinglodges ('luxe tenten voor mensen die niet met een wc-rol over de camping willen').
Een opblaasbare De Waard? Daarnaast wil Oonk onderzoeken of er een De Waard van lichter katoen mogelijk is om bijvoorbeeld mee te nemen op fietsvakantie. En hij gaat kijken of er een opblaasbare De Waard, dus zonder stokken, ontwikkeld kan worden. 'Maar aan de bestaande modellen ga ik niet tornen', voegt Oonk er snel aan toe. De Waard heeft namelijk een trouwe aanhang.
De gemiddelde De Waard-kampeerder is wel wat ouder. Hetzelfde geldt voor de Alpenkreuzer-gangers. Oonk ziet dat niet als probleem. Hij mikt erop dat de kinderen van deze kampeerders uit nostalgie ook weer een tent/vouwwagen aanschaffen als ze eenmaal een gezin hebben (en klaar zijn met backpacken).
_________________ Albatros Junior III | Zeekoet 2014 | Lepelaar 2014 | Zambezi 2013
Laatst bijgewerkt door MMulders313 op 29 aug 2018, 11:26, in totaal 2 keer bewerkt
|