Hallo Pascale! Welkom op het forum.
Over dit onderwerp is al heel wat geschreven en door de zoekfunctie te gebruiken kwam ik op het volgende stukje:
De Waard schrijft op de website bij onderhoudtips:
Citaat:
Algemeen
- Leg bij voorkeur een stuk plastic onder het grondzeil. Maak hier wel (met bijv. een haring) wat gaatjes in, zodat er geen water tussen het grondzeil en de folie blijft staan. Dit voorkomt stankoverlast.
- Op steenachtig en/of zandgrond kunt u d.m.v. een rijglijn het grondzeil vastzetten met houten haringen.
- Zet bij voorkeur uw tent niet langdurig onder bomen. Het voorkomt overvloedige vervuiling en zorgt ervoor dat het doek niet te lang nat blijft.
- Indien u de tent langer dan 3 weken laat staan moet u, ook als u afwezig bent, zorgen voor goede ventilatie. Laat alle ventilatie's open en vraag uw medekampeerders dagelijks de tent te luchten. Zet hiervoor de deuren enige tijd open. Blijft de tent gedurende langere tijd vochtig dan loopt u gevaar dat ‘het weer’ in het doek komt en schimmelvorming optreedt. Ook bij een langdurige natte opslag loopt u eveneens deze kans.
- Gebruik op rotsachtige grond stalen rotspennen.
- Bij zware storm, op de voorkant van uw tent, neemt u de luifelstokken weg en spant u de luifel naar beneden. Let erop dat de haringen in de grond blijven.
- Een natte tent krimpt enigszins. Door de scheerlijnen iets te vieren, kunt u overmatige spanningen op het doek voorkomen.
- In voorkomende gevallen kunt u uw tent nat afbreken. Met het nat inpakken van de tent kan, door de druk van het oprollen, het doek ‘doorslaan’. De waterdichtheid is dan tijdelijk weg, na droging keert de waterdichtheid vanzelf terug. Laat de tent niet langer dan 24 uur nat ingepakt.
- Als de tent ‘luchtig opgevouwen’ kan worden meegenomen, blijft het doek meestal wel waterdicht.
- Controleer bij het opbergen of ook de scheerlijnen goed droog zijn.
Katoenen tenten
- Vuil met een zachte borstel afborstelen.
- Tenten met het WDR-doek kunnen het beste met leidingwater worden afgespoten.
- Gemorste vloeistoffen op WDR-doek verwijderen door de vlek op te deppen.
- Ook als u veel aan zee kampeert, is het belangrijk de tent helemaal met zoet water af te spuiten. Het zeezout neemt namelijk vocht op, en kan daardoor schimmelvorming in de hand werken.
- Gebruik geen zeep bij het schoonmaken, dit geeft lekkages. Als er toch zeep op uw tent gekomen is, spoelt u dat met veel water eruit. De waterdichtheid keert dan meestal terug. Rol geen plastic draagtasjes e.d. in uw tent. In plastic zitten week makers die de waterdichtheid van het tentdoek kunnen aantasten.
- Vlekken kunt u op de volgende wijze verwijderen.
• Harsdruppels met een theelepeltje wegscheppen, restanten laten drogen en daarna voorzichtig tussen
de vingers verpulveren.
• Zeepvlekken met flink veel schoon water wegspoelen.
• Vet- en kaarsvetvlekken laten drogen en met de vingers wegbreken. Thuis eventueel nabehandelen door de vlek af te dekken met vet absorberend papier, en dat deel met een niet te hete strijkbout even te strijken. Volledig verwijderen zal veelal niet mogelijk blijken.
• Gebruik geen oplosmiddelen, aangezien de waterdichtheid dan zal verdwijnen.
- Als de tent langdurig wordt gebruikt op een en dezelfde plek, controleer dan geregeld de tent op vervuiling en vocht inwerking. Vooral op schaduwrijke plaatsen is dit belangrijk.
Polyester tenten
- Vlekken en vuil kunnen van polyester tenten eenvoudig worden verwijderd, door het tentdoek met een vochtige doek af te nemen.
- De tent kan klein worden ingepakt. Rol de tent echter losjes op, wanneer deze voor langere tijd wordt opgeborgen.
- Bescherm nylon grondzeilen door een tentluier te gebruiken.
Stokken
- Stalen stokken na elke vakantie goed schoonmaken en eventueel behandelen met autowas
- Aluminium telescoopstokken moeten goed worden schoongemaakt (zandvrij), voordat ze worden ingeschoven. Na de vakantie eventueel behandelen met een onderhoudsmiddel voor tentstokken en ritsen.
Opbergen van uw tent
- Voor een lange levensduur van de tent is het van belang dat u deze goed schoonmaakt en droog opbergt. Als u op uw vakantiebestemming de tent ‘nat moet inpakken’, zorg er dan voor dat u thuis de tent meteen uitrolt en goed laat drogen. Tevens raden wij u aan het grondzeil goed schoon te maken, alvorens u de tent in de opbergzak doet. Ook is het raadzaam om takjes, blaadjes en dergelijke vóór het oprollen van de tent te verwijderen.
- Realiseert u zich dat een droog aanvoelende tent niet altijd 100% droog is, bewaar de tent losjes op gerold op een droge plek.
- Berg uw tent na afloop van uw vakantie schoon en droog op.
Opzetten en opvouwen
- Het lijkt een hele klus, maar door het ingenieuze opzetsysteem is een De Waard tent in een wip opgezet of opgevouwen. Het eenvoudigst gaat dat natuurlijk met z'n tweeën, maar het lukt ook om de tent in uw eentje op te zetten of op te vouwen. Bij het afhalen van uw tent ontvangt u een opzetschema waarop u het een en ander kunt nalezen.
Ook over het gebruik van de hoge druk reiniger is al het een en ander geschreven.