Je laatste bezoek was
Het is nu 04 dec 2023, 04:44
Toon onbeantwoorde berichten
Toon actieve onderwerpen
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 19:50 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 feb 2008, 20:14
Berichten: 2821
Afbeeldingen: 181
Woonplaats: Omgeving Alkmaar
Het zal al even in de planning, het wachten was nog even op de juiste weersverwachtingen. Met Wietske haar verjaardag (5 augustus) de knoop doorgehakt: vrijdag (7 augustus) vertrekken we! Karen gaat niet mee, die moet werken :?

Via internet kom ik erachter dat er een rondje Achterhoek bestaat via het knooppuntensysteem. Dat voert langs 7 natuurkampeerterreinen. Het rondje is officieel net geen 300 km en verdeeld in etappes van gemiddeld 36 km. Er is een informatieblad te downloaden en ook een GPS track. Bij de ANWB een fietsknooppuntenkaart gekocht van Oost-Nederland en daar de route op ingekleurd. Met een beetje creativiteit de route in 5 etappes verdeeld, moet haalbaar zijn!

Vrijdagochtend vroeg op. De avond daar voor de tassen al gepakt en de auto volgeladen. Na een snel ontbijt, de laatste dingetjes gepakt en om 8 uur zitten we in de auto. Doel is Didam. Daar zetten we de auto neer en hopelijk staat die er over 5 dagen nog. In Didam aangekomen laden we de tassen op de fietsen en net voor 10 uur gaan we van start!

Afbeelding

Jochem heeft de kaart op z’n stuurtas en gaat voorop. Hij rijdt op Karen d’r fiets, een stevige Santos. Hij rijdt, net als ik, met tassen zowel achter als voor. Wietske heeft alleen 2 tassen achter en een stuurtas. Zij moet het doen met 3 versnellingen, Jochem en ik hebben er 27 ter beschikking.

Het heeft die nacht in de Achterhoek nog goed geregend. Het wegdek is goed nat en her en der zijn nog plassen te zien.

Afbeelding

Vanuit Didam rijden we al slingerend noordwaarts naar Doesburg, waar we de Oude IJssel oversteken. In Doesburg hebben we onze eerste stop en gaan we op zoek naar een bakker voor wat lekkers.

Afbeelding

Het is warm, zelfs een beetje broeierig. Wietske bepaalt het tempo, meestal zo rond de 15 km per uur. Degene die het knooppuntensysteem heeft bedacht (nb een Belg!), verdient een standbeeld! Het leidt ons via prachtige en stille weggetjes, onverharde paadjes door een prachtig landschap. Bossen worden afgewisseld door open stukken, nergens is het saai!

Afbeelding

Via de noordkant van Doetinchem rijden we Zelhem in, waar we boodschappen doen. Na Zelhem is het nog zo’n 9 kilometer naar Landgoed het Zand. Het eerste natuurkampeerterrein, waar we het Groene Boekje aanschaffen die we ook de komende dagen nodig hebben. We zetten de Zeekoet op op veldje ‘Specht’, dicht bij het sanitair gebouw. Het terrein kent meerdere veldjes, verspreid over 78 hectaren bos. In veel gevallen heb je dan wel een behoorlijke afstand te overbruggen tot het enige sanitairgebouw! Druk is het er niet.

Afbeelding

’s Avonds fietsen we nog een keer naar Zelhem om een ijsje te scoren.

Zaterdag zijn we vroeg uit de veren, 7 uur. Om half negen rijden we al weer. Voor vandaag staat de langste etappe gepland, iets van 70 kilometer.

Ik was wel eens eerder in de Achterhoek geweest, maar ben verbaasd hoe fraai het er is. Opvallend is dat elke 3e straatnaam hier eindigt op ‘dijk’, terwijl er geen dijk te bekennen is. Vermoedelijk is hier vroeger veel (hoog)veen geweest, ofwel moerasachtig gebied. Op enig moment is dat ‘ontgonnen’ voor land- en bosbouw en zijn hiervoor dijken aangelegd. Die dijken herken je niet meer als verhogingen of iets dergelijks, alleen in de straatnaam is het nog terug te vinden. Wel grappig als je zelf uit de polder komt.

Het weer is prachtig, niet zo broeierig als gisteren. Gelukkig heel weinig wind, die we ’s middags ook nog in de rug hebben. We doen Vorden aan voor de koffiepauze. Als we het riviertje de Berkel oversteken, ontdekken we verderop een fraai theehuis dat te bereiken is via een handpontje. Altijd leuk zoiets!

Afbeelding

We fietsen verder via Laren en dan oostwaarts en vervolgens zuidswaarts en ruim om Borculo heen. Daar treffen we camping 't Scharvelt. Deze camping is goed bezet, veel families met kinderen. We staan – als enigen – op een klein trekkersveldje en hoeven de picknicktafel niet te delen.

Afbeelding

In Borculo doen we boodschappen en eten we een ijsje. Het dagtotaal komt uit op 77 km. We liggen er ’s avonds op tijd in.

Zondag slapen we een beetje uit. Vandaag een relatief korte etappe. Het weer is weer prima, we fietsen rustig naar Eibergen. Zondag is hier nog echt een rustdag, alles is dicht in Eibergen, behalve de kerk. Oh, en gelukkig nog één café met terras….

Afbeelding

Ná Eibergen rijden we dicht langs de Nederlands-Duitse grens. We gaan zelfs even de grens over en de route loopt een paar kilometer door Duitsland, langs het Zwillbrocker Ven, waar (wilde) rode flamingo’s te zien zijn.

Afbeelding

We rijden nu in een grote boog om Winterswijk heen (met de klok mee) en blijven dichtbij de grens. Het landschap is wat weidser en er wordt hier opvallend veel mais geteeld!
Rond een uur of 3 komen we aan op camping Lutje Kössink, weer een prachtig terreintje. ’s Avonds is het doodstil, niets te horen. Heerlijk.

Afbeelding

Voor maandag wordt wat regen voorspeld, niet fijn want regenkleding hebben we niet mee :roll: Bijtijds maar in de veren, dan houden we genoeg speelruimte om desnoods een uurtje of zo te schuilen. Al snel dat we onderweg zijn begint het een beetje te spetteren, je kunt het eigenlijk geen regen noemen. Dat blijft de hele ochtend een beetje voortduren, maar ’s middags is het een hele tijd droog. Wel een grijze dag, maar verder prima. De omgeving blijft mooi, met her en der prachtige oude boerderijtjes.

Afbeelding

We rijden onder Winterswijk door naar Bredevoort, een boekenstadje. De bakker is op maandag gesloten, dus wordt het koffie met appelgebak in het plaatselijke café. De reis gaat verder westwaarts naar Varsseveld, waar we boodschappen doen. Vandaar is het niet ver meer naar camping Hessenoord, vlakbij Halle.

Afbeelding

Hessenoord is een waar paradijsje. We ontmoeten de campingbaas, 80 jaar oud. Later bespreken we bij het vuur alle wereldproblemen even door. Met het koppie is nog niets mis! Inmiddels runt zijn zoon de camping, maar die is nu zelf even een weekje weg. Een vaste gast doet tijdelijk de inschrijvingen en financiën.

Afbeelding

’s Avonds zitten we gezellig in de overdekte vuurplaats, ieder verdiept in een boek. Koud krijgen we het in ieder geval niet.

Afbeelding

Dinsdag is alweer de laatste dag. Half 9 op, 10 uur op de fiets. Het weer is goed, de zon komt er aardig door heen. We rijden naar Doetinchem, waar we koffiepauze houden. Bij de kerk is het warm in het zonnetje. We verhuizen snel naar de andere kant van de kerk waar de schaduw is.

Afbeelding

We steken de Oude IJssel over en fietsen naar Zeddam, om bij de oude korenmolen een broodje te eten.

Afbeelding

Als we Zeddam richting Beek verlaten moeten we even flink klimmen door het Bergher bos. De beloning is een mooie afdaling naar Beek. We laten ons juichend naar beneden storten en klokken 42 km per uur.
We rijden nu duidelijk al een tijdje door een meer bewoonde wereld. Minder mooi soms, maar luid liedjes van Kinderen voor Kinderen zingende (“… knokke met die stokke….”), hebben we toch de grootste lol.

En dan rijden we al weer Didam in. De auto staat er nog. Nog even door naar het centrum voor een welverdiend ijsje en dan de tassen afladen, fietsen achterop en huiswaarts!

Afbeelding

Terugkijkend hebben we een prachtige mini-vakantie gehad. Precies 300 kilometer gefietst in 5 dagen. Goed weer gehad en daar de verwachtingen vooraf al super waren, hadden we bijvoorbeeld qua kleding bijvoorbeeld geen lange broek of dichte schoenen mee (scheelt toch). Op één avond na hebben we zelf gekookt op de benzinebrander. De Zeekoet heeft prima dienst gedaan, met z’n binnentent van ruim 2 meter breed konden we keurig met z’n drieën naast elkaar liggen. Geen panne gehad onderweg en de kinderen (en ik ook) hebben genoten. Voor herhaling vatbaar!

_________________
Een goede vakantie is over als je begint te verlangen naar je werk...


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 20:38 
Offline
Tentspotter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 jun 2008, 08:29
Berichten: 6097
Afbeeldingen: 1
leuk verslag met mooie (herkenbare ) foto's!!
Herkenbaar ook, kind op fiets van ouder :wink: , onze jongste is nu op fietsvakantie met een vriendinnetje, en rijdt op papa's fiets)


Laatst bijgewerkt door kaatje op 12 aug 2015, 20:39, in totaal 1 keer bewerkt

Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 20:39 
Offline
Vuurmeester
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 okt 2008, 18:55
Berichten: 2207
Afbeeldingen: 27
Knap hoor, zo'n eind fietsen! En een prachtig gebied. Op Hessenoord hebben we ook eens een FKW gehad. Ook toen veel gesproken met de 'oude baas'.

_________________
Goudplevier


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 20:42 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 jun 2006, 09:48
Berichten: 5183
Afbeeldingen: 63
Woonplaats: Apeldoorn
Wat een heerlijk uitgebreid verslag van jullie fietsvakantie! De Achterhoek is inderdaad een schitterend gedeelte van ons land met juweeltjes van campings en dorpjes. Leuk dat je zoiets onderneemt met je kinderen; waardevolle herinneringen gemaakt :-)

_________________
Easy does it....


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 20:45 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2007, 16:08
Berichten: 3465
Afbeeldingen: 348
Woonplaats: Rotterdam
Prachtig verslag. Stoere meid die Wietske (van het tempo).

_________________
Albatros Junior 1978 | Eriba Nova Light 465


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 21:16 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 feb 2005, 22:11
Berichten: 13074
Afbeeldingen: 326
Woonplaats: Leiden
Leuk hoor om zo met je kinderen op pad te zijn Sebastiaan en een mooi rondje als je het zo leest. Prestatie van je dochter!

_________________
Koningsstern | Grote Stern


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 21:27 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 mei 2007, 15:27
Berichten: 2484
Afbeeldingen: 29
Woonplaats: Drenthe
Leuke tocht! Super om te lezen en een prachtige herinnering voor jullie.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 21:57 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 feb 2006, 10:50
Berichten: 4086
Afbeeldingen: 83
Woonplaats: Glanerbrug
Cool! Ik ben jaloers. Zover ben ik nog niet gekomen (alleen van de parkeerplaats in Harlingen naar de boot en dan naar Formerum). Hoe oud is Wietske?

_________________
Visdiefje 320 g
Zilvermeeuw

Versleten: kuifeend visdief 160g
Verkocht: vergrote zilvermeeuw 2002

En nog 5 andere lichtgewicht tenten.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 22:16 
Offline
Very Extremely experienced Camper

Geregistreerd: 20 jan 2013, 19:34
Berichten: 912
Afbeeldingen: 19
Mooi verslag.
Het staat ook nog op mijn verlanglijstje (fietsvakantie )


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 22:18 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 jun 2011, 16:56
Berichten: 1734
Afbeeldingen: 215
Woonplaats: Noord-Scharwoude
Leuk verslag, Sebastiaan! Stoer ook! :respect:

_________________
Albatros Junior type 2, Visdief, Kapmeeuw (1994), Mantelmeeuw (1976), 2-stoks Stern, Kemphaan met varioluifel (2013) en Koningsstern


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 05:46 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 apr 2007, 21:13
Berichten: 5686
Afbeeldingen: 72
Woonplaats: Haarlem
Gave trip! Hessenoord idd leuk terrein en leuke oude baas idd.

_________________
kleine Bonte Specht (2014), Goudplevier met Vario (2013), DwergStern(2009), 2 stoks Stern vergroot (vernieuwd 2010)


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 06:10 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 dec 2004, 04:43
Berichten: 2249
Afbeeldingen: 161
Woonplaats: Schagen
Lambert schreef:
Knap hoor, zo'n eind fietsen! En een prachtig gebied. Op Hessenoord hebben we ook eens een FKW gehad. Ook toen veel gesproken met de 'oude baas'.


......... of nie

_________________
Dwergstern 2007 + Koningsstern 2016 + Cachorro 2019 + Goudplevier 2022


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 06:10 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 dec 2004, 04:43
Berichten: 2249
Afbeeldingen: 161
Woonplaats: Schagen
Mooi verslag Sebas.

_________________
Dwergstern 2007 + Koningsstern 2016 + Cachorro 2019 + Goudplevier 2022


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 07:06 
Offline
Very Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 feb 2008, 20:14
Berichten: 2821
Afbeeldingen: 181
Woonplaats: Omgeving Alkmaar
EW schreef:
Hoe oud is Wietske?


Wietske werd afgelopen week 9. Ze heeft gelukkig wel een fiets met grote (26") wielen. Dat rolt makkelijker.

_________________
Een goede vakantie is over als je begint te verlangen naar je werk...


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel: Re: Rondje Achterhoek op de fiets
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 08:52 
Offline
Extremely experienced Camper
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jun 2013, 22:48
Berichten: 615
Woonplaats: Leeuwarden
Leuk verslag!

_________________
Dwergstern (2010)


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB ©